Chia zaad

Chia zaden

Chia zaad is afkomstig van de Chia plant uit Midden Amerika. De Azteken ontdekten ruim voor onze jaartelling al dat Chia Zaad hen kracht gaf, ook gebruikten ze het zaad als geneesmiddel bij allerlei kwalen.

Chia zaad is een enorm krachtige bron van gezonde stoffen. Chia zaad helpt het lichaam om water en elektrolyten (o.a. natrium en kalium) vast te houden. Het vormt een soort gel in de maag, en vertraagt de omzetting van koolhydraten naar suikers. Bovendien helpt chia zaad spieren en andere weefsels aan te maken. Chia zaad is rijk aan eiwitten en helpt calcium te absorberen.

De bewoners van Midden-Amerika gebruikten gel van chia zaad op wonden, voor verkoudheid, voor keelpijn, voor maagproblemen, slechte lichaamsgeur, prostaatproblemen, zelfs voor verstopping.  Chia zaad is de rijkste bron van Omega 3 vetzuren en vezels van moeder natuur.

Hoe te gebruiken?

De snelste en eenvoudigste manier om chia zaad te eten is om een eetlepel chia zaad in een glas water of sap te roeren en het een minuut of 5 te laten staan, dan nog een keer omroeren en opdrinken. Chia zaad kan heel goed toegevoegd worden aan een smoothie, jam, notenspread, pindakaas, sauzen, over salades, omelet en soep.